juli 24, 2024
Bild på kattunge

Bilder får dig att ranka bättre!

Visste du om att bilder är en rankingfaktor för din hemsida? Well, nu gör du det i alla fall… om du använder bilderna på rätt sätt! I den här artikeln ska vi gå igenom lite dos and don’ts när det kommer till att använda bilder för SEO.

Vad du inte ska göra:

Stjäl inte! När du surfar runt på nätet så är det lätt att hitta den där perfekta bilden att illustrera din text med. Vad gör det om jag ”lånar” den lite? För det första så är det extremt oartigt att ta någon annans arbete. För det andra så är bilder i de flesta fall skyddade av upphovsrättslagen.

Jag har varit på båda sidor av denna lag – dels har jag fått ett betalningsföreläggande på några tusenlappar när jag själv ”lånade” en bild från en tidning, dels har jag själv skickat ett betalningsföreläggande till Aftonbladet när de stal en bild från en kompis Twitterflöde.

Fråga i stället! Ett vänligt formulerat mail fungerar ofta – ”kan jag få använda din bild till mitt blogginlägg om xxx?”. Ofta svarar bildrättsinnehavaren ja, speciellt om du erbjuder dig att länka till denne som tack.

Vad du ska göra:

Google älskar unikt innehåll! Detta gäller även bilder. Det första du ska fråga dig är alltså ”kan jag ta ett foto själv”. Om du skriver en artikel om Stockholms Lokaltrafik så känner du säkert någon i Stockholm som kan springa ut med mobilen och ta ett foto på en SL-buss. Ett ”dåligt” hemtaget foto är bättre än att använda en pressbild från SL:s hemsida. Orsaken är att även om pressbilden är snygg, så används den redan på 100-tals eller 1000-tals ställen redan på nätet. Bilden är inte unik.

Men nu skulle du ju skriva en artikel om kattungar – och du känner ingen som har en kattunge. Vad gör man då?

Det finns gratis bildbanker på nätet där du kan ladda ner bilder som är gratis att använda – och gratis att modifiera! Pixabay.com är en sådan, med nära 3 miljoner bilder. Pexels.com är en annan.

Pixabays licens säger (Pexels licens är liknande):

  • All content (e.g. images, videos, music) on Pixabay can be used for free for commercial and noncommercial use across print and digital, except in the cases mentioned in ”What is not allowed”.
  • Attribution is not required. Giving credit to the artist or Pixabay is not necessary but is always appreciated by our community.
  • You can make modifications to content from Pixabay. (min fetstil)

Vi kan alltså ladda ner en bild där på en söt kattunge, helt gratis, utan att bryta mot några upphovsrättslagar!

Bilder: kattunge 1

Problemet är dock att denna bild troligen finns på tiotusentals andra sidor på nätet. Och vi skrev ju ovan att Google älskar unikt innehåll… Men om vi modifierar bilden lite, vi kan ju börja med att spegelvända den:

Bild på en kattunge nummer två

Därefter kan vi prova att vrida bilden lite:

Bilder: Kattunge 3

Bilder på en kattunge kanske fungerar att vrida på. Bilder på ett hus kanske inte är lika lämpligt. Men då kanske man kan prova att beskära bilden i stället:

Bilder: Kattunge 4

I am mighty Tiger. Raawww”. Nu har du en bild som Google kanske, förhoppningsvis, uppfattar som unik.

Låt oss sedan byta namn på bilden. ”kitten-3442257_640.jpg” kan mycket väl byta namn till ”kattunge4.jpg”. Vem vet, vi kanske kan ranka upp denna bild i Googles bildsök, när någon söker på kattunge? Det skulle ju inte skada…

Sista stegen:

Slutligen ska vi ha för vana att komprimera bilden. Tinyjpg.com är en utmärkt gratistjänst som kapar upp till 40% av bildstorleken. Använder du WordPress som publiceringsverktyg så finns det plugins som sköter detta åt dig också, exempelvis pluginet EWWW Image Optimizer. Själv brukar jag använda båda, först ett varv i Tinyjpg och sedan sköter EWWW IO resten av komprimeringen automatiskt i WordPress. Stora bilder laddar långsammare än komprimerade bilder, och hastighet är en rankingfaktor hos Google.

SmallerImagesFasterSites

Vi är inte klara än – men nästan! När vi laddar upp bilden i WordPress så ska vi ange en ”Alt-text”. Det är den text som visas om bilden är förstörd, eller på annat sätt inte kan visas. Texten ska alltså förklara vad bilden handlar om… och här är det alldeles utmärkt att trycka in sökordet du försöker ranka på. I vårt fall blir Alt-texterna ”Bilder: Kattunge 1”, ”Bild på kattunge” och liknande varianter för denna artikel.