september 23, 2023
SEO: Bing, YAndex och IndexNow

IndexNow: Öka lätt trafiken med några procent

Om jag sa åt dig att du kan öka den organiska trafiken med 1-3%, så skulle du rynka på näsan, eller hur? Är det ens värt arbetet? Men har du en sajt som drar 10.000 månatliga organiska besökare, så är det ju 100-300 besökare i månaden du missar. Det kanske var intressant ändå? Svaret heter IndexNow (och Bing/Yandex).

Bing

Bing är en sökmotor som ägs och drivs av Microsoft. Det lanserades 2009 och har sedan dess vuxit till att bli ett ”relativt populär” alternativ sökmotor till Google. Ordet relativt är här väldigt relativt, för Google har i princip monopol på sökmarknaden.

En av de stora fördelarna med denna sökmotor är att det är integrerat med Microsofts produkter och tjänster, vilket gör att det är enkel att söka efter och hitta information som är relaterad till exempelvis Office-dokument eller OneDrive-filer.

Detta innebär att en hel del (inte många, men några) personer använder Bing som standardsökmotor. Att användarbasen är så liten gör att ingen bryr sig om att sökmotoroptimera mot Bing. Detta innebär å andra sidan att du har mycket enklare att nå förstasidan på ett svårt sökord på Bing, än på Google.

Trots att Bing inte är lika stor och välkänd som Google, har det vuxit till att bli en viktig spelare på sökmotormarknaden och har vunnit lojalitet från en mängd användare tack vare sina många användarvänliga funktioner och tjänster.

IndexNow

Tidigare var det tämligen krångligt att tvinga fram en indexering av sin sajt på Bing:

  1. Man kunde ladda upp en sitemap på Bing Webmaster, och hoppas på det bästa.
  2. Man kunde manuellt ladda upp nya sidor för indexering på Bing Webmaster – vem orkar det för 1-3% extra trafik?
  3. Man kunde använda lite krångliga plugins som automatiserade jobbet. Problemet med dessa var att de krävde en del vid installationen, och att de laddade upp max 100 URL:er om dagen.

Men så kom tjänsten IndexNow: Ett protokoll som Bing (och Yandex, och kanske några andra udda sökmotorer) är anslutna till. Man mer eller mindre ”pingar” IndexNow att man har nytt content på sin sajt, och sökmotorerna ska om allt fungerar plocka upp dessa signaler.

I SEO-verktyget Yoasts premiumversion är IndexNow-integrationen automatiserad. Du behöver inte fundera på något. Men för oss snåljåpar som inte betalar för Yoast Premium så finns det också ett gratistillägg till WordPress att ladda upp och använda: WordPresspluginet IndexNow. (Publicerat av Microsoft).

Nu är ju dock Microsoft ”sämst i hela världen” på support, verktyget har en del buggar som Microsoft inte åtgärdar. Som tur är så finns det ett annat IndexNow plugin, av Mikhail Kobzarev. Installera det tillägget, luta dig tillbaks, och öka trafiken med några procent.