Vi köper då och då ”misslyckade affilliateprojekt”, sajter som förra ägaren har gjort ett ärligt försök med, men som inte fått igång den organiska söktrafiken. Vi har märkt att väldigt ofta har den förra ägaren missat en mycket enkel sak, som hindrat sajten att ranka bra hos sökmotorer som Google och Bing – nämligen internlänkning!
Vad är internlänkning?
Titta noga på ordet Bing i meningen ovanför. Det är ett exempel på en intern länk, det vill säga en länk som går till en annan artikel här på textinvest. Klickar du på ordet Bing, så kommer du till vår artikel om IndexNow och sökmotorn Bing. Ett annat exempel på internlänkning kan vara följande mening: Klicka här för att läsa en artikel om hur bra bilder kan få dig att ranka bättre!
En intern länk kan alltså ha en kort ”aggressiv” ankartext (Bing) eller en lång ”klickvänlig” ankartext. Den förstnämnda typen (Bing) använder man mest för att få sökmotorerna att fatta sammanhanget, den sistnämnda för att få läsarna att faktiskt klicka sig vidare.
Hur internlänkar man?
Hur man på bästa sätt länkar internt beror helt och hållet på vad du har för sorts sajt, och vad ditt syfte är. Låt oss gå igenom tre typexempel!
I alla tre fallen har du skrivit en artikel om ”hur man packar en ryggsäck på rätt sätt”.
E-handeln
Om du har en e-handel och har skrivit denna artikel i din bloggsektion, så vill du troligen från denna länka till din produktkategori ryggsäckar, eller till en specifik ryggsäck (få trafiken att konvertera från info till köp). Från ryggsäcken vill du kanske länka till produkter som kan ge merförsäljning (”de som köpt den här ryggsäcken har också köpt det här liggunderlaget”), samt hjälpa kunderna att slutföra sitt köp (länka till kassan).
Affilliatesajten
Driver du en affilliatesajt så har du troligen en ”moneypage” där du jämför de bästa ryggsäckarna på marknaden. Länka dit! Du kanske också har någon annan bra och relevant artikel om hur man reser upp ett tält? Länka dit!
Ordet relevant är relevant här – du vill få läsaren att klicka sig vidare på sajten och läsa fler av dina artiklar och till slut landa på någon moneypage. Samtidigt vill du hjälpa Google på traven att förstå sammanhanget, vad din sajt handlar om, så att Google uppfattar att du har auktoritet på ett område.
Du länkar alltså inte från ryggsäcksartikeln till en artikel om guldfiskar (om du inte kan förklara relevansen mellan ryggsäckar och guldfiskar på ett mycket bra sätt). Däremot länkar du med fördel till artikeln där ni testar olika resväskor, där finns det en okej relevans.
Resebloggaren
Driver du en reseblogg? I så fall är kanske ditt största syfte inte att kränga ryggsäckar, utan att få dina läsare att uppskatta dina texter. Länka till din artikel om när du vandrade i Kebnekaise, till din artikel när du tågluffade i Europa, och till artikeln om båtluffen i Grekland.
Det som kanske inte var relevant för affilliatesajtens läsare är helt plötsligt relevant för resebloggarens läsare. Och länkar du så att läsarna blir nöjda, så kommer Google också bli glad.

Hur många interna länkar ska man ha?
Hur långt är ett snöre? Svaret är ungefär detsamma! Det beror på. Textlängd och relevans avgör. Passar en länk in i sammahanget och ger länken mervärde för läsaren, så länka! Vi brukar själva ha minst två interna länkar ut från varje text till andra sidor på sajten. Och vi se också till att alla artiklar eller sidor har minst en intern länk till sig.
Detta är väldigt viktigt – om du har ett inlägg som inte har en länk till sig, så kan man undra varför du ens skrev det inlägget. Var det inte viktigt? Sökmotorerna kanske uppfattar det så, och prioriterar ner sidan.
Använder du ett SEO-plugin som exempelvis Yoast så ser du enkelt hur många internlänkar varje inlägg har, både utgående och (kanske intressantare) ingående. Märker du att du har en sida som har noll ingående länkar, så är det dags att göra endera något av (i prioritetsordning):
- Fundera om artikeln ens behövs på sajten? Kan den slås ihop med någon annan?
- Skriva en ny artikel som binder ihop denna gamla artikel med någon annan artikel på sajten.
- Leta upp en gammal relevant artikel du kan länka från.

Ett verkligt exempel på internlänkning
Vi köpte för ett tag sedan en liten affilliatesajt inom Arbetsliv och Samhälle. En mycket nischad sida, men det är sådant vi gillar (och vi köpte den inte för affiliiateinkomster i första hand, utan av andra skäl).
Som affilliatesajt hade sidan ett par problem. Dels så var det bara två-tre artiklar (förutom indexsidan) som var riktigt potentiella moneypages, samtliga inom kategorin Arbetsliv. Dels så var den organiska trafiken till sidorna inom kategorin arbetsliv väldigt låg, medan den faktiskt var ganska okej till sidor inom kategorin samhälle.
När vi kikade närmare på sajten, så såg vi att det interna länkbygget var nästan noll! Det är en så enkel sak att fixa till, man har full kontroll själv och kan länka precis som man önskar. Så vad gjorde vi? Jo:
- Några texter som överlappade varandra, tog vi helt enkelt bort, alternativt slog ihop till en artikel.
- Vi filade lite på texterna, så att vi kunde lägga till lite internlänkar.
- (Nästan) alla inlägg i kategorin samhälle länkar numera till minst en artikel inom kategorin Arbetsliv, samt när det är relevant till en annan samhällskategoriartikel. Några länkar också till index.
- Alla inlägg inom kategorin arbetsliv länkar till våra moneypages, och där det är relevant till en annan artikel inom samma kategori. Arbetslivartiklarna länkar inte till kategorin samhälle.
Innan någon protesterar – ja, sökmotorerna blir kanske förvirrade av denna strategi för internlänkning. Men just för denna sajt så är den rationell – besökarna kommer in i samhällsartiklarna (längst ner i en tänkt pyramid), och slussas ”uppåt” till arbetslivartiklarna, och vidare till ”moneypages”.